Közel 7 millió forintnyi bírságot és börtönbüntetést kapott a kamionos

A héten a dán bíróság ítéletet hozott egy teherautó sofőr ügyében, akit két évvel ezelőtt rajtakaptak, hogy megszegte a munkaidőre és a tachográf használatára vonatkozó szabályokat. A bíró rendkívül szigorúan bánt mind a dán teherautó sofőrrel, mind a munkaadójával.

Hétfőn a koldingi bíróság ítéletet hozott egy 61 éves nyugat-jütlandi sofőr és a fuvarozó cége ellen, ahol dolgozott.

A sofőrt 30 nap börtönbüntetésre, 131,5 ezer dán koronára (majdnem 7 millió forint) pénzbírságra és egy év feltétel nélküli eltiltásra ítélték. A fuvarozót, amelynek a 61 éves férfi dolgozott, szintén nagyon szigorúan megbüntették. Az ítélet szerint a cégnek 385 ezer dán korona (kb 20, 5 millió forint) bírságot kell fizetnie – számolt be róla a dán rendőrség.

Az ügy 2020 júniusára nyúlik vissza, amikor a teherautó sofőrt a Tungvognscenter Syd (nehéz tehergépjárművek osztálya Dél-Dániában) járőre megállította a Kolding melletti Rasteplads Hylkedalban. Az ellenőrzés során a rendőrök gyanút fogtak, hogy a sofőr korábban a felesége vezetői kártyájával vezetett.

Hosszas nyomozás után 2021 áprilisában 65 vádpontot tartalmazó vádiratot nyújtottak be.

Nemcsak a feleség vezetői kártyájával, hanem a munkáltató kártyájával történő vezetésre, valamint a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok megszegésére vonatkoztak.

A sofőr és a munkaadója is bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt.