Helyére tolják az M6-os autópálya új szakaszának vasúti hídját

Két nap alatt csúsztatják a végleges helyére a Villány-Mohács vasútvonal M6 autópálya felett átvezető ívhídját. Az M6 autópálya Bóly-Ivándárda (országhatár) közötti 20 kilométeres szakaszán 3 különszintű csomópontot (M6-M60 elválási csomópont, Bóly-Keleti csomópont, Villányi csomópont), 7 db aluljárót, 6 db vízfolyás feletti hidat, 1 db felüljárót, 1 db különszintű vasúti keresztezést és 1 db vadátjárót építettek ki. Nagynyárádon pihenőhelyet alakítanak ki, Ivándárda közelében pedig komplex ellenőrzőhelyet telepítenek. Az autópályaszakasz üzemeltetését a Barbarcon épülő mérnökségi telepről végzik majd.

A nagytömegű földmunkák és töltésépítések zömében elkészültek, így elkezdődhetett a pályaszerkezet építése, jellemzően az autópálya jobb oldalán. Jelenleg a ckt-betonréteget terítik, majd ezt követi az aszfalt alapréteg lefektetése. Az útépítéssel együtt halad a vadvédőkerítés építése is. A babarci mérnökségi telepnél megkezdődtek a legfontosabb épületek – iroda-, műhely- és raktárépület – és a sótároló magasépítési munkái. Továbbá nekiláttak az ivándárdai komplex ellenőrzőhely útjainak pályaszerkezet építésének is.

A fejlesztés részeként épül meg a 73 méter hosszú, vasúti acél ívhíd, amely a Villány-Mohács vasútvonalat vezeti át az autópálya felett. Kialakításának érdekessége, hogy az autópálya építéséhez szükséges bevágást a híd elkészültét követően alakítják ki. A híd építését úgy kellett megszervezni, hogy minimális ideig akadályozza a munka a vasúti forgalmat. A hídfőket 2021 októberében és 2022 márciusában egy-egy rövid vágányzár alatt készítették el.

2207 M6 Hid 2

A híd szerkezetét a vasúti pálya mellett kialakított, a végleges pozíciónak megfelelő szerelőterületen szerelték össze és megfeszítették a függesztőkábeleket is, így a szerkezet szinte teljes készültségben várja a helyére tolását. A szerkezetet 2022. július 4-22. közötti vágányzári időszak alatt fogják keresztirányban a helyére tolni, majd rászerelik a vasúti pályát. A tolást egy 100 tonnás hidraulikus munkahengerrel, a tolópályára hegesztett ütközők segítségével végzik. A híd mozgatása kis sebességgel (10-20 cm/óra) történik. A vasúti forgalom július 23-án indulhat el újra. A következő lépésben a híd alól kibontják majd a vasúti töltést és elkészítik az autópálya bevágást, ezek után állnak neki az autópálya pályaszerkezetének a kialakításához.

A munkák jelenlegi állása szerint tartható az autópálya 2024 tavaszáig történő befejezése, és a horvát közlekedési miniszter a napokban azt mondta, hogy őszig elkészül az eszéki hídtól Pélmonostorig tartó, 17,5 kilométeres autópályaszakasz, amellyel így már csupán egy 5 kilométeres szakaszt kell a horvátoknak a határig megépíteniük, amelyet 2024-re terveznek.

Szöveg és fotó forrása: Kreszvaltozas.hu