Embercsempész okozott balesetet Szigetszentmiklóson

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 30 éves szír sofőr ellen, aki hat embernek nyújtott segítséget az államhatár tiltott átlépésében és menekülés közben balesetet okozott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2022. július 8-án 15 óra körül az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél akartak kivezetni egy német honosságú személygépkocsit. A járművet vezető 30 éves szír állampolgár a rendőrök jelzésére nem állt meg, gázt adott, menekülés közben többször veszélyeztette az őt követő és megállítani akaró rendőröket. Szigetszentmiklós belterületén összeütközött egy autóbusszal és egy személyautóval, aminek egy másik kocsi is nekiment. A járműből két migráns elszaladt, őket nem sokkal később elfogták, ahogyan a sofőrt és a kocsiban maradt négy külföldit is. A baleset következtében hárman, az egyik autó sofőrje és két migráns könnyebben megsérült.

A külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a szír sofőr ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást, egyben feljelentést tesznek ellene hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt az ügyészségen.