Soha ne hagyd a gyermeket az autóban!

Eszméletlen állapotban találtak rá arra a négyéves kislányra, akit nyolc órára egy óvodabuszban felejtettek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán. Az esetről számos hírportál számolt be. Legutóbbi információink szerint a kislányt jelenleg is kórházban, intenzív osztályon kezelik. Tudnod kell, hogy nyári időszakban az ilyen jellegű figyelmetlenségnek és a felelőtlenségnek (olykor tudatlanságnak) rendkívül súlyos következményei lehetnek. Ezért ha autóval utazol, fogadd meg az alábbiakat! Ha leparkolsz, azt lehetőleg ne a tűző napon tedd! Árnyék hiányában ugyanis a gépkocsi utastere könnyen felforrósodik, a belső hőmérséklet akár 50-60 fokra is felmehet. Ekkora hőségben még egy tojás is megsülne a műszerfalon! Ilyenkor a részben lehúzott ablak sem jelent megoldást, hiszen a forrósodás enyhe levegő-átáramlás mellett is végbemegy. Az extrém magas hőmérséklet következménye pedig a hőguta.
A hőgutáról érdemes tudnod, hogy 40°C feletti testhőmérsékletnél alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a testhőmérséklet jelentősen megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. Eleinte az érintett csak azt érzi, hogy fáj a feje, rossz a közérzete, szédül, bágyadttá válik, majd hányinger kínozza. A későbbiekben ez a folyamat súlyosbodik, koncentrációzavar és hányás jelentkezhet, majd az autóban ülő személy elvesztheti az eszméletét. És ami a legrosszabb: a hőguta sajnos végzetes is lehet.
Ezért, ha megállsz valahol az autóddal, kerüld a nyílt, napsütéses helyeket, és soha ne hagyd a gyermekedet, vagy házi kedvencedet az autóban! Még akkor se, ha úgy gondolod, hogy beugrasz egy gyors bolti vásárlásra, vagy feladsz valamit a postán, miközben a gyermek az autóban alszik! Sajnos számos példa van arra, hogy a nagyfokú felelőtlenségnek súlyos következményei lehetnek – ide értve a sajnálatos tomajmonostori esetet is. Ezért ne kísértsd a hőgutát! Légy figyelmes és előrelátó, parkolj árnyékban, továbbá szellőztesd ki alaposan az autó belső terét, mielőtt tovább indulsz!

Szöveg és fotó forrása: Kreszvaltozas.hu