Ezért alakul ki dugó az autópályán

A közúti járműforgalom alapja a bizalmi elv, vagyis abban bízva vezetünk, hogy a többiek is betartják a szabályokat. A KRESZ egyfajta védelmet biztosít, hogy ha betartjuk a szabályokat, mindenki életben marad. Ám ha valaki idegesen, türelmetlenül vezet, hamar kiszámíthatatlan manőverekbe kezd, és a közúton a legnagyobb veszély a kiszámíthatatlanság, vagyis, ha valaki nem a szabályoknak megfelelően közlekedik.

Ezért aki autópályán, vagy nagy forgalmú úton jár, készüljön fel arra, hogy utazása esetleg tovább fog tartani a vártnál. Ha erre felkészülünk, nem kapunk idegbajt, ha egyszer csak megtorpan a forgalom.

Nem ritkán tapasztaljuk, hogy minden látható ok nélkül araszolásba fullad a tempós haladás. Az ilyen fantomdugó akkor alakul ki, amikor a haladás dinamikája megakad, a sebesség és az autók közti követési távolság lecsökken.

Nagy forgalmú úton, ha 130-ról viszonylag gyorsan kell lassítanunk 100-ra, akkor a mögöttünk lévő autó 98-ra fog lassítani, az őt követő 96-ra, aztán 94-re, és végül ­– esetleg több kilométerre – valakinek meg kell állnia. Kész is a fantomdugó.

Ezt tegyük tegyünk, hogy meg is érkezzünk

Annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyenkor bekövetkező veszélyeket, ne csak az előttünk lévő autót figyeljük, hanem a mögöttünk haladót is.

Haladjunk egyenletes tempóban! Ne váltsunk hirtelen sávot, ne kapkodjunk, főként ne tolakodjunk sávról sávra azért, hogy pár másodperccel előrébb legyünk másoknál.

dugo.gif

Minél jobb a reakcióidőnk, annál kevésbé járulunk hozzá a fantomdugó kialakulásához. A fáradtság vagy a mobilozás nagymértékben megnöveli a reakcióidőt. Kevesen tudják, hogy akár egy másodperc is eltelhet az előttünk haladó vészfékezése és a saját vészfékezésünk megkezdése között. Az úrvezető ugyanis nem automata: hosszú úton fárad, lanyhul a figyelem, lassul a reakcióidő.

Egy hosszabb videó több helyzetben is érzékelteti a dugók kialakulásának okát:

Szöveg és videó forrása: dasblog.hu