Lakókocsi, lakóautó a díjköteles utakon

A jó idő beköszöntével egyre több lakókocsit, lakóautót is látni már a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.

Mint minden járműnél, ebben az esetben is a forgalmi engedélyben szereplő információk a mérvadók: a jármű kategóriáját („J” mező), a szállítható személyek számát („S.1” mező), és a jármű megengedett legnagyobb össztömegét („F.1” mező) kell figyelembe venni.
A 3,5 tonna alatti lakókocsik, lakóautók D1 kategóriába tartoznak, ha a forgalmiban a „J” mezőben M1 betűkód szerepel ÉS az „S.1” mezőben az ülőhelyek száma vezetővel együtt 7️ vagy annál kevesebb. Ugyanezen össztömegű járművekre D2-es autópálya-matricát kell viszont vásárolni, ha az említett okmányban a „J” mezőben N1 betűkódot látunk VAGY az „S.1” mezőben az ülések száma vezetővel együtt 7️-nél több.
A 3,5 tonna feletti lakókocsik, lakóautók a D2 kategóriába tartoznak, ha a forgalmi engedélyben a „J” mezőben M1 betűkód szerepel, azonban B2-es matricát kell venni rájuk, ha az említett okmányban a „J” mezőben M2 vagy M3 betűkódot látunk.

Némileg más a helyzet, ha egy 3,5 tonna alatti lakókocsit utánfutóként húz magával egy másik jármű, ezekben az esetekben ugyanis a vontató jármű díjkategóriája határozza meg, hogy a lakókocsira kell-e külön vignettát váltani. Ha a vontató jármű D1 díjkategóriába tartozik, akkor a lakókocsira nem kell külön matricát venni, elég az előbbire megvásárolni a D1-es jogosultságot. Ha viszont a vontató jármű D2 vagy B2 (busz) díjkategóriába tartozik, akkor a lakókocsira külön U (utánfutó) kategóriájú e-matricát is vásárolni kell a vontató járműre vásárolt D2/B2-es vignetta mellé.
További hasznos információkat a nemzetiutdij.hu oldalon az E-matrica információ és vásárlás / Gyakran ismételt kérdések menüpontban találsz:
https://bit.ly/3bFEiwZ.

Szöveg és fotó forrása: Nemzetiutdij.hu