Kötelezővé váló “extrák”

A nyár közepétől bemutatott új autótípusok már bővített kötelező biztonsági felszereléssel kerülhetnek az autószalonokba. Kell még pár chip.

Miként korábban már írtunk róla, az Európai Unióban 2022. július 6-a után már csak az EU-által elfogadott rendeletben meghatározott, új biztonsági berendezésekkel rendelkező autó vezethető be a piacra. Az új eszközök megkövetelését két lépcsőben vezetik be: idén július 6-a után az új típusokra vonatkozik az elvárás, tehát a korábban bevezetett (típusengedélyt kapott) autók tovább árusíthatók. 2024. július 7-től viszont már minden új személyautónak és kishaszongépjárműnek rendelkeznie kell az előírt felszerelésekkel az EU-tagállamokban való forgalombaállításhoz.

Az új biztonsági berendezések között szerepel a vészfékezést jelző féklámpát, a fáradtságfigyelő-, a a sávtartó-, a tolatássegítő rendszert és az aktív sebességtartó automatikát, amely az adott útszakaszra érvényes sebességkorlátozás betartását is segíti (jelzi a sebességtúllépést illetve aktív sebeségtartó üzemmódban mérsékli a haladási sebességet a megengedett mértékre). Az új autótípusokba szerelt vészfékasszisztensek nem csak konkrét vészhelyzetben, hanem megelőző módon is beavatkozhatnak a jármű haladásába, előbb enyhe, majd intenzív lassítással, ha a szélvédő mögötti frontkamera ütközésveszélyt érzékel. Első körben a rendszereknek az álló objektumokat és járműveket, valamint a mozgó járműveket kell felismerni. Két évvel később a gyalogosok és a kerékpárosok felismerése is elvárás lesz.

2014 novembere óta forgalomba helyezett új személyautókra az EU kötelezően előírja az abroncsnyomás-felügyeleti rendszer meglétét, idén júliustól ez a kishaszongépjárművekben is kötelező felszerelés. A rendeletben meghatározott további biztonsági előírások között szerepelnek a töréstesztek alapján továbbfejlesztett biztonsági övek, a nagyobb frontális védelmi zóna a veszélyeztetett úthasználók – gyalogosok, kerékpárosok, motorosok – sérüléseinek mérséklésére, valamint a megerősített oldalirányú ütközésvédelem. Felmerült az indításgátló alkoholszonda kötelezővé tétele is, hogy csökkentsék az ittasan okozott balesetek számát. Az elmélet szerint a rendszer addig nem engedné elindítani a járművet, amíg a vezető nem produkál negatív alkoholtesztet. Az új autóknak egyelőre még nem kell ezzel az eszközzel rendelkezniük, azonban a gyártóknak elő kell készíteniük az új típusokat egy ilyen berendezés fogadására.

Szöveg és fotó forrása: Kreszvaltozas.hu